Urheilufysioterapia

Urheilufysioterapia on fysioterapian erikoisala, jossa keskitytään urheilijan kuntoutukseen, hoitoon, ennaltaehkäisyyn ja suorituskyvyn parantamiseen fysioterapeutin erityisosaamisen tuella. Urheilufysioterapiaan sisältyy mm. yksilöurheilijan sekä joukkueen tai ryhmän ohjaus, liikkumisen analyysi ja erilaiset kunto- ja lihaskartoitukset. Fysioterapiaa annetaan vastaanotolla sekä urheilijan omassa harjoitusympäristössä.

Jokaisessa liikuntalajissa on omat erityisvaatimukset. Loukkaantumisen sattuessa on tärkeää, että vamma tutkitaan perusteellisesti ja kuntoutus aloitetaan nopeasti. Näin saadaan urheilija nousujohteisesti ja turvallisesti takaisin lajin pariin. On myös tärkeää arvioida kattavasti urheilijan suorituskykyä, jotta tulevilta vammoilta vältyttäisiin. Urheilufysioterapiassa pyritään jo kuntoutuksen aikana pääsemään takaisin lajinomaisiin harjoitteisiin, jotta siirtyminen takaisin täysipainoiseen harjoitteluun olisi mahdollisimman luontevaa ja turvallista.

Urheilufysioterapian rooli ennaltaehkäisevässä harjoittelussa on tehokkaan ja vaikuttavan lajikohtaisen harjoittelun suunnittelu ja valmennuksen tukeminen. Fysioterapeutin avulla voidaan ratkaista muun muassa suorituskyvyn, harjoittelun ohjelmoinnin tai vammojen kanssa harjoittelun haasteita. Urheilufysioterapiassa huomioidaan urheilijan kehityksen kannalta tärkeät – niin fyysiset kuin psyykkiset – tarpeet, ja toiminta tapahtuu aina yhteistyössä valmennuksen kanssa.

Rasitusvammat ovat yleisiä kaikenikäisillä

Rasitusvammat ovat yleinen vaiva aktiiviliikkujien ja urheilijoiden keskuudessa. Rasitusvammoja voi ilmetä kaikenikäisille ja lähes kaikissa kehonosissa. Niiden tunnistaminen, tutkiminen ja kuntoutus ovat avainasemassa liikunnan tai urheilun jatkamiselle.

Usein rasitusvammojen taustalla on toistuva, kehon toiminnan kannalta epäedullinen liikemalli, jonka vuoksi kuormitus jakautuu epätasaisesti tai kohdistuu rakenteeseen, joka ei ole ideaali kyseisen liikkeen tuottamiseen. Fysioterapiassa selvitetään rasitusvamman taustaa ja syitä. Näin voidaan hoitaa rasitusvamman jo aiheuttamia oireita, puuttua vamman alkuperäiseen syyhyn ja ehkäistä uusiutumista.

Asiakkaidemme kokemuksia

Meitä Oulunseudun Fysioterapian henkilökuntaa ilahduttavat asiakkaat, jotka ovat saaneet apua vaivoihinsa. Tutustu tyytyväisten asiakkaidemme tarinoihin.

Lue lisää

Polven ristisidevammat ovat aktiiviliikkujan vaiva

Polven ristisidevammat ovat yleinen urheilijoiden ja aktiiviliikkujien vaiva. Hoito tapahtuu joko leikkauksen ja fysioterapian yhdistelmällä tai konservatiivisella hoidolla eli pelkällä fysioterapialla.

Ristisidevamman kuntoutuksessa ensimmäinen tavoite on liikeratojen ja lihasvoimien palauttaminen. Tämän jälkeen lisätään kuntoutukseen lajivaatimusten mukaisia harjoitteita, jotka kehittävät asennon hallintaa, reaktionopeutta ja tasapainoa. Ristisidevamman kuntoutuksessa pyritään suorituskyvyn palautumiseen ja symmetriseen suorittamiseen, jotta lajin pariin olisi mahdollisimman turvallista palata ja vamman uusiutumiselta sekä liitännäisvammoilta vältyttäisiin tulevaisuudessa. Fysioterapeutti voi suunnitella oheisharjoittelun tueksi myös suorituskykyä, lihashallintaa ja muita tarvittavia ominaisuuksia ylläpitäviä harjoitteita.

Sopimusasioissa tai halutessasi tarjouksen

esimerkiksi asiantuntija- tai työhyvinvointipalveluistamme, voit olla yhteydessä
[email protected], 045 6512372 tai
[email protected], 040 7595569

Urheilijan liikkumista ja kehon toimintaa on hyvä seurata

Joskus lajiharjoittelun lomassa huomataan, että jokin liikerata tai suoritus ei kehity toivotulla tavalla tai sen suorittamisessa ilmenee muita ongelmia. Jos tekniikkaharjoittelun ja oheisharjoittelun muutokset eivät tuota tulosta, voi olla tarpeen kääntyä urheilufysioterapian puoleen.

Fysioterapeutti voi arvioida urheilijan liikkumista ja kehon toimintaa lajisuorituksen vaatimissa liikkeissä ja puuttua näin haasteiden mahdollisiin syihin tarkemmin. Kun harjoittelu saadaan taas etenemään, fysioterapeutti voi tarjota valmennuksen tukena asiantuntemustaan myös tulevan harjoittelun ohjelmointiin ja kohdentamiseen.

Älä jää kipujesi kanssa yksin, varaa aika!

Hoitoajat ovat varattavissa 24/7 sähköisen ajanvarauksemme kautta tai puhelimitse klo 8:00 – 15:30 numerosta 08 521 1991.

Nettiajanvaraus

Blogi28.02.2020
Lisää liikuntaa arkeen
Blogi09.11.2021
Fysioterapiasta apua olkapääkipuun