Urheiluvammoja voi hoitaa ja ennaltaehkäistä fysioterapialla

Urheiluvammat on suurin vammoja aiheuttava tapaturmaluokka. Vuonna 2017 urheiluvammoja ilmaantui Suomessa 420 000, joista 121 000 tarvitsi lääkärin hoitoa. Polveen ja nilkkaan kohdistuu kaikista urheiluvammoista yli neljännesosa. Yleisiä ovat myös selkävammat niin miehillä kuin naisilla. Urheiluvammojen riski on suurimmillaan kilpailu- ja kontaktitilanteissa, joissa vammariski on 3.1 vammaa tuhatta liikuntatuntia kohti, kun taas harraste- ja hyötyliikunnassa vammariski on 0.7 vammaa tuhatta liikuntatuntia kohti.

Ensimmäinen askel urheiluvammojen ennaltaehkäisyn suunnittelussa on tietoisuus lajityypillisistä vammoista sekä sattumistavoista. Valmentajan ei tarvitse olla asiantuntija vammojen ennaltaehkäisyssä, vaan vaadittava tietoisuus vammojen aiheuttavista syistä sekä vammojen ehkäisystä on tärkeää urheilijan terveydentilan kannalta. Viime vuosina on tutkittu laajasti erityyppisiä harjoitusohjelmia, joiden tutkimustulokset ovat olleet positiivisia. Tutkimukset ovat paneutuneet selkä- ja alaraajavammojen ennaltaehkäisyyn. Tutkimuksissa käytetyt harjoitusohjelmat ovat kattaneet laaja-alaisesti hermolihasjärjestelmän toimintaa edistäviä harjoitteita. Näitä ovat muun muassa lihasvoima-, juoksutekniikka-, hyppely- sekä tasapainoharjoitteet.

Oulunseudun Fysioterapiassa voimme hoitaa jo sattuneita urheiluvammoja ja ennaltaehkäistä tulevia. Olit sitten ammattiurheilija tai harrastelija, terve urheilu kuuluu kaikille. Urheiluvammojen hoidossa räätälöimme sinulle sopivan kuntoutuksen ja harjoitteet, jotka tukevat lajisi pariin palaamista. Urheiluvammojen ennaltaehkäisyssä taas kartoitamme lajityypilliset vammat ja riskitekijät, joiden pohjalta mietimme yhdessä sinulle harrastusta tukevat ja urheiluvammoja ennaltaehkäisevät harjoitteet.

Jyri Karjalainen

Oulunseudun Fysioterapia Oy

08 521 1991

[email protected]