Hierontaa vai fysioterapiaa?

Julkaistu 19.3.2019

Kolottaako selkää? Kipuileeko olkapää? Kiristääkö niskoja? Särkylääke saattaa helpottaa, mutta ei vie vaivaa pois. Mitä siis pitäisi tehdä? Monet meistä varaavat ajan hierontaan tai mahdollisesti hakevat ”lähetteen hierontaan” fysioterapeutille. Mutta mikä ero näillä kahdella, siis fysioterapialla ja hieronnalla, oikeastaan on ja mitä se fysioterapia oikein pitääkään sisällään?

Aloitetaan kertomalla keitä me fysioterapeutit olemme: Fysioterapeutti on Valviran laillistama kuntoutuksen asiantuntija, joten nimikettä saa käyttää vain tutkinnon suorittanut ammattilainen. Koulutus on ammattikorkeakoulupohjainen ja se kestää 3,5 vuotta. Perustana koulutukselle toimii fysioterapiatiede, jonka myötä erikoistutaan liikkeen, liikkumisen ja toimintakyvyn asiantuntijoiksi. Fysioterapeutti voi toimia julkisella sektorilla esim. terveyskeskuksissa ja sairaaloissa, yksityisellä sektorilla, ammatinharjoittajana sekä yrittäjänä ja erilaisissa yhdistysten ja projektien asiantuntijatehtävissä. Työkenttä on todella laaja, työskentelipä millä sektorilla tahansa.

Ihmisten tarpeet ovat yksilöllisiä, joten jatkuva kouluttautuminen on alallamme todella tärkeää. Fysioterapeutti voikin erikoistua esimerkiksi tuki- ja liikuntaelimistön ongelmiin, neurologiseen kuntoutukseen tai vaikkapa psykofyysiseen osaamiseen. Meillä Oulunseudun Fysioterapiassa on laaja ammattitaito ja osaaminen. Me noudatamme kolmen kerran hoitomallia. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että kolmen hoitokerran jälkeen tiedämme fysioterapian vaikuttavuuden vaivaasi. Mikäli huomaamme, että fysioterapia ei vaikuta toivomallamme tavalla, konsultoimme alkuun kollegoita yrityksemme sisällä ja tarvittaessa oman alamme kouluttajia, lääkäriä tai psykoterapeuttia. Sinun terveytesi ja hyvinvointi on meille tärkeää, joten pyrimme aina parhaaseen lopputulokseen.

Missä vaiheessa se hieronta sitten tulee kyseeseen? Fysioterapeuteilla on käytössään laaja työkalupakki kuntoutukseen, erilaisiin fysikaalisiin hoitoihin ja manuaaliseen terapiaan, joista voitkin lukea tarkemmin nettisivujemme palvelut-valikosta. Hieronta itsessään on yksi osa manuaalisia tekniikoita. Sitä voidaan käyttää mm. kivun lievitykseen ja nivelen optimaalisen liikeradan saavuttamiseen lihaskireyksiä laukaisemalla. Tuki- ja liikuntaelimistön ongelmissa hieronta ei ole kuitenkaan koskaan ainoa työkalu, jolla saavutetaan paras lopputulos, mutta se voi olla osana parasta lopputulosta!

Meillä kaikki hierontapalvelut ovat fysioterapeuttien toteuttamia, jotta saat varmasti tiedon jos vaivasi tarvitsee laajempaa tutkimista ja hoitoa. Hieronta pelkkänä hoitomuotona on suositeltavaa, kun haluat lihashuoltoa esim. harrastusten vuoksi, ehkäistä kiputiloja työ- ja vapaa-ajan kuormitusten vuoksi tai ihan vaan hemmotellaksesi itseäsi tai läheistäsi! Älä jää kipujesi kanssa yksin vaan varaa rohkeasti aika joko hierontaan tai fysioterapiaan, niin katsotaan yhdessä mitä voimme hyväksesi tehdä!

Oulunseudun Fysioterapia Oy
08 521 1991
[email protected]