Ergonomia etätyössä

Julkaistu 7.10.2020

Keväällä 2020 monet joutuivat jäämään koronaviruksen takia etätöihin kotiin. Hyvä ergonomia ei välttämättä ollut ensimmäisenä mielessä, kun kotona mahdollisesti hääräsi etätöitä tekevän puolison lisäksi myös lapsia. Osalla etätyöt jatkuvat edelleen, ja nyt viimeistään kannattaa kiinnittää huomio työympäristöön. Miten koti saadaan muokattua sellaiseksi, että siellä on hyvä tehdä töitä, opiskella, leikkiä ja elää normaalia arkea? Kokonaisuus on haastava, mutta ergonomiaan voi vaikuttaa pienilläkin teoilla, jos tietää mihin asioihin puuttua.

Mitä on ergonomia?

Ergonomia tarkoittaa ihmisen ja toimintajärjestelmän välistä vuorovaikutusta ja sen kehittämistä, jotta ihmisen hyvinvointi ja suorituskyky paranee. Toimivan työpisteen tärkeitä ominaisuuksia ovat muun muassa tasapainoinen ja hyvin tuettu yksilöllisesti säädettävä työasento, jota voi vaihdella vapaasti, sekä sopiva valaistus, lämpötila ja ääniympäristö.

Mihin kiinnittää huomiota?

Kotiin ei välttämättä ole mahdollisuutta hankkia säädettävää työpistettä, mutta tiettyihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota. Kun töitä tehdään istuen, hyvänä muistisääntönä voi ajatella ns. suorakulmaista asentoa eli polvet, lonkat ja kyynärnivelet suunnilleen 90 asteen kulmassa. Lisäksi pää, hartiat ja vartalo ovat samaan suuntaan (ei kiertyneenä).

Näillä vinkeillä säädät työasentosi oikeanlaiseksi:

  1. Työtuoli
  • Korkeus sellainen, että jalkapohjat ovat tukevasti lattiassa
  • Istuinpinta tukee mahdollisimman laajalta alueelta takamusta ja reisiä, joten takapuoli kunnolla istuimen perälle
  • Paino istuinkyhmyillä, reisien ja vartalon välinen kulma 90° tai hieman suurempi
  • Ryhdikäs istuma-asento: luonnollinen notko lannerangassa, jota selkänoja tukee
  1. Työtason korkeus
  • Näyttöpäätetyötä tehdessä työtason tulee olla kyynärpäiden korkeudella, jotta hartiat pysyvät rentoina. Kyynärpäät pysyvät lähellä vartaloa.
  1. Hiiri ja näppäimistö
  • Sijainti sellainen, että edellä mainittu asento säilyy, etkä joudu jännittämään käsiäsi.
  • Näppäimistön edessä on tilaa tukea ranteet ja näppäimistöä on mahdollisuus siirrellä.
  • Hiiren käyttötila on riittävä ja ranne suorana hiirtä käytettäessä.
  1. Näyttöpäätteen sijainti:
  • Etäisyys siten, että näyttöpäätteen pienimmätkin merkit näkyvät selkeästi kumartumatta eteenpäin
  • Katselukorkeus noin 20° vaakasuunnasta alaspäin
  1. Työn tauottaminen

Työasennon huolehtimisen lisäksi on tärkeää muistaa myös työn tauottaminen. Yksipuolinen toistoliikkeitä sisältävä työ vaatii taukoja, joten kannattaa siis välillä nousta seisomaan ja tehdä esimerkiksi venytyksiä yläraajoille, kiertoja rangalle ja pyöritellä hartioita. Vaikka istuma-asento olisi kuinka hyvä, on asennon vaihtelu kuitenkin välttämätöntä ja sitä tulisi tehdä jopa 20 minuutin välein.

Mitä oireita huonosta ergonomiasta ja miten oireisiin voi vaikuttaa?

Pitempiaikainen istuminen voi aiheuttaa vaivoja selän, hartioiden, niskan ja yläraajojen alueelle, jalkojen turvotusta sekä vatsan toimintahäiriöitä. Istuma-asento voi myös vaikeuttaa vireystilan ylläpitämistä. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet ovat merkittävä ongelma Suomessa ja vuonna 2019 jopa kolmannes Kelan korvaamista sairauspoissaoloista johtui tule-ongelmista. Poissaolojen ja toimintakyvyn heikkenemisen lisäksi tule-ongelmat aiheuttavat myös työtehon heikkenemistä. Näihin ongelmiin voidaan vaikuttaa kuitenkin monilla keinoilla, esimerkiksi säätämällä työpistettä ja huolehtimalla, että vapaa-ajalla tapahtuva liikunta tukee työn vaatimuksia. Työikäinen ihminen tarvitsee kaksi kertaa viikossa lihaskuntoa kohentavaa liikuntaa, sekä 2,5 t kevyttä kestävyysliikuntaa tai 1 t 15 min rasittavampaa liikuntaa. Tärkeää on oppia kuuntelemaan omaa kehoaan ja reagoimaan sen tuntemuksiin.

Jos kärsit esimerkiksi jostain tuki- ja liikuntaelinvaivasta, mutta työpisteen säätäminen ja liikunta eivät auta, kannattaa kääntyä ammattilaisen puoleen. Meiltä Oulunseudun Fysioterapiasta saat monipuolista apua erilaisiin vaivoihin.

Oulunseudun Fysioterapia Oy

08 521 1991

[email protected]