Polven kuntoutusta tekonivelleikkauksen jälkeen

Minulle tehtiin polven tekonivelleikkaus maaliskuun alussa 2019 Oulun yliopistollisessa sairaalassa.

Ennen leikkausta polveni olivat oireilleet  vuosia ja kävinkin säännöllisesti mm. vesijumpassa, jossa kipua ei tuntunut.  Tarkemmissa tutkimuksissa selvisi, että nivelrikko oli edennyt vaiheeseen, jossa polvessani oli luu luuta vasten. Liikkuessani tunsin kipua ja kävely sattui kovasti. Vasta noin kaksi vuotta tämän jälkeen rohkenin mennä leikkaukseen.

Oys:ssa ja kaupungin sairaalassa sain todella hyvää hoitoa. Leikkauksen jälkeen olin kuitenkin noin kuukauden ajan erittäin kipeä ja minulla oli käytössäni vahvat kipulääkkeet. Sairaalassa kuntoutus aloitettiin liikkumisen harjoittelulla, kuten portaissa kulkemisella ja kevyellä jumpalla. Tuolloin sattui niin kovasti, että välillä meinasi itku tulla.

Pari viikkoa leikkauksen jälkeen minun täytyi vielä nostaa jalkani sänkyyn jalkahihnan avulla, sillä polveni ei taipunut kunnolla ja oli kivulias. Käytin sairaalasta mukaan saamaani kuntoutuslaitetta päivittäin ja sainkin polveni vähitellen taipumaan. Jatkoin laitteen käyttöä myös fysioterapian ohessa.

Oulunseudun Fysioterapiasta minua kävi kuntouttamassa säännöllisesti fysioterapeutti Mira Määttä. Aikaisemmin olin kuntoutuksen suhteen varauksellinen ja ajattelin, onko fysioterapiasta merkittävää hyötyä, mutta pian epäluuloni hälveni.

Fysioterapian tavoitteena oli edistää polven taipumista ja vahvistaa jalan lihaksia. Teimme Miran kanssa paljon erilaisia tasapainoharjoitteluja, jalkojen nostoja, jalan koukistuksia ja venytyksiä. Apuna  käytimme mm. kuminauhoja, palloja ja kuntopyörää. Erilaisten rentoutus-jännitysharjoitusten avulla saimme lihaksiin voimaa. Paranemisen kannalta yhtä tärkeää oli omatoiminen harjoittelu fysioterapeutin ohjeiden mukaisesti.

Nykyisin minulla ei ole kipuja, enkä syö enää kipulääkkeitä. Vesijumppaharrastusta olen jatkanut edelleen. Nyt puoli vuotta leikkauksen jälkeen pystyn liikkumaan hyvin myös maastossa.

Valitettavasti leikkaus lienee tulossa tulevaisuudessa myös toiseen polveeni, mutta enää en epäröi leikkaukseen menoa.

Yhteistyömme Miran kanssa sujui hyvin. Hän oli kannustava ja asiatunteva fysioterapeutti ja teki työnsä huolella. Voin suositella häntä muillekin kuntoutusta tarvitseville.

S.I.