Oikea jalka kesäksi pyöräilykuntoon

Maaliskuussa 2019 olin siivoamassa asuntoa ja seisoin korkeilla A-tikkailla. Asentoa vaihtaessani horjahdin ja meinasin tipahtaa. Sain kuitenkin otettua käsilläni kiinni yläkaapin ovesta enkä tipahtanut, mutta oikea jalkani pääsi vääntymään outoon asentoon ja se kävi kipeää. Tein kuitenkin työt loppuun.

Lähdin kotiin ja ajattelin, että jalka jotenkin venähti ja se menee muutamassa päivässä itsestään ohi. Jatkoin särkylääkkeiden voimalla, mutta jalka pysyi kipeänä, vaikka se kävikin välillä ihan hyvänä.

Horjahduksen jälkeen tein usein töitä lähes itkun kanssa, koska jalka oli niin kipeä. Yrittäjänä sairaslomalle jääminen olisi ollut vaikeaa. Välillä en pystynyt edes kävelemään, saati sitten lenkkeilemään tai pyöräilemään. Portaat nousin ylös hitaasti yhden askelman kerrallaan niin, että nostin molemmat jalat samalle askelmalle. Raskaita esineitä kantaessani kipu oli todella voimakas. Autoon piti istahtaa ensin takapuoli edellä, jonka jälkeen nostin jalat kyytiin.

Myös istuminen oli vaikeaa ja välillä pitikin mennä ikään kuin puoli-istuvaan asentoon. Tilasin erilaisia tyynyjä, jotka tukisivat jalkojani. Nukkuminen onnistui vain selällään ja mikäli käännyin yöllä kylkiasentoon, alkoi kova kipu.

Kerroin tapahtumasta töissä ja minulle suositeltiin erilaisia hoitomuotoja. Kävinkin näitä kokeilemassa ja sain niistä jonkin verran apua. Pysyvää apua vaivaan en kuitenkaan saanut.

Kävin näyttämässä jalkaa lääkärillekin ja sain kolme kertaa kortisonia. Tämän jälkeen kivut poistuivat muutamaksi viikoksi, joka jälkeen ne palasivat. Kävin magneettikuvissa ja niistä huomattiin, että etupuolella oli repeymä. Sivulle tuli limapussintulehdus. Myös selkäni oli tullut kipeäksi, koska minun piti varoa jalkaani.

Kun jalkani oli ollut kipeänä reilun vuoden, törmäsin Facebookin kautta Oulunseudun Fysioterapian sivuun ja kävin lukemassa aikaisempia asiakastarinoita. Soitin Sirpa Erholle huhtikuussa 2020, että voisiko hän vilkaista koska kesä on tulossa ja haluaisin pystyä pyöräilemään. Vein magneettikuvauksen lausunnon Sirpalle ja hän tuumasikin, että ”eiköhän laiteta jalka kuntoon”.

Ensimmäisen käynnin jälkeen jalka oli jo hieman parempi. Viiden käynnin jälkeen oloni oli jo todella hyvä. Sirpa tutki seisoma-asentoni ja etsi kipupisteet. Tämän jälkeen Sirpa käsitteli manuaalisesti, eli hoiti minua käsin, käytti elektroterapiaa ja antoi kotiharjoitteluohjeet. Alkuun kotiharjoitteluohjeet osoittautuivat liian rankoiksi.

Nyt toukokuussa 2020 tulehdukset ovat lähteneet ja jalka on hyvässä kunnossa. Pystyn nukkumaan myös kyljelläni.

Tavoitteeni, että pystyisin pyöräilemään kesällä 2020, toteutui!

-Tarja Koskinen