Nousujohteisesti kuntoon aivoinfarktin jälkeen

Sain syyskuun alussa 2018 pikkuaivoinfarktin, joka vei minulta kävelykyvyn ja teki vasemmasta puolestani todella heikon.

Olin viikon hoidossa Oulun yliopistollisessa sairaalassa, jonka jälkeen minua kuntoutettiin Oulun kaupunginsairaalassa. Tähän aikaan vasemman käteni hallinta oli todella huono. Esimerkiksi välillä vesilasi ei pysynyt kädessäni ja toisinaan taas saatoin puristaa tahattomasti liian lujaa. Välissä kävin pari viikkoa kotona ja kuntoutustani jatkettiin Vervellä, jossa harjoittelimme kävelyä. Kerran minulla meni noin puoli tuntia, kun yritin kävellä 150m matkan Verven ovelle, sillä en meinannut pysyä pystyssä.

Joulukuussa 2018 tulin hoitoon Oulunseudun Fysioterapiaan, jossa minua hoiti fysioterapeutti Maria Sihvomaa-Kakko. Hoitojakson alkaessa pystyin jo jotenkuten kävelemään, mutta tasapainoni oli todella huono. En esimerkiksi pysynyt pystyssä tasapainolaudalla, vaikka pidin puolapuista kiinni.

Koska perusluonteeni on periksiantamaton, olen tehnyt elämäni luonnetta vaativaa työtä ja minulla on ollut myös oma yritys, kerroin heti kättelyssä Marialle, että en pelkää ottaa hoidon aikana haasteita vastaan. Ajattelin, että en luo omassa päässäni mitään rajoituksia, vaan rajat tulevat kyllä hoidon aikana vastaan.

Maria ymmärsi yskän ja tarttuikin tuumasta toimeen. Aloitimme tasapainoharjoituksilla ja käynti toisensa jälkeen Maria siirtyi vaativampiin harjoituksiin.

Jatkoin kuntoutusta määrätietoisesti myös kotonani ja terapiakäyntien ulkopuolella: Hankin kotiini minikuntosalilaitteen ja erilaisia terapiavälineitä. Aluksi olin aivan hiestä märkänä aivan pienilläkin käsipainoilla liikkeitä tehdessäni. Kuntoutuksen edetessä aloin käymään myös hiihtämässä ja uimassa. Uimataidon jouduin opettelemaan käytännössä kokonaan uudestaan. Hiihdossa lähtötasoni oli sellainen, että vajaa 2km lenkissä meni noin tunti.

Nyt reilu 4 kuukautta myöhemmin, sain tasapainotestistä huippupisteet ja tasapainolaudalla seisominen onnistuu myös yhdellä jalalla. Vasemmalla, eli heikentyneellä kädelläni, puristin puristusvoimatestissä lukeman 76, joka on ikäiselleni huipputulos. Hiihtolenkkini ovat pidentyneet 8 kilometriin. Olen myös saanut ajokorttini takaisin.

Suunnittelenkin nyt palaavani takaisin töihin Etelä-Suomen merialueella seilaavalle kalastusalukselle.

Lasse Koivisto, ammattikalastaja