Fysioterapialla kuntoon vakavan työtapaturman jälkeen

Minulle sattui 19.8.2016 vakava työtapaturma maanrakennusmiehenä työskennellessäni. Noin 1300kg painava betonikaivo pyöri selkäni päälle ja myös rintani jäi sen alle puristuksiin. Sain lukuisia sisäelinvammoja ja reisilihakseni meni poikki.

Olin tämän jälkeen noin kolme kuukautta sairaalassa, josta 2 kuukautta teho-osastolla. Sairaalassa minulle tehtiin lukuisia leikkauksia ja noin puoli vuotta onnettomuudesta eteenpäin oikeasta jalastani amputoitiin kaikki varpaat. Viimeisin leikkaus minulle tehtiin 1,5 vuotta sitten. Fysioterapia aloitettiin jo sairaalassa, jossa aloin harjoittelemaan kävelyä uudelleen, sillä lihakseni olivat hävinneet.

Loppuvuodesta 2016 fysioterapeutti Eveliina Mätäsaho Oulunseudun Fysioterapiasta alkoi toteuttamaan fysioterapiaa kotonani. Aluksi harjoittelimme tasapainoa ja lihasten aktivointia. Toukokuussa 2017 kykenin jo siinä määrin liikkumaan, että pystyin menemään hoitolaitokseen paikan päälle. Hoitojaksoani jatkoi Eveliina Mätäsaho Oulunsalon toimipisteessä.

Olen käynyt fysioterapiassa keskimäärin 2 kertaa viikossa ja fysioterapia on edistynyt hyvin ja auttanut minua erittäin paljon. Olemme harjoitelleet tasapainoa, aktivoineet lihaksia uudelleen jännitys-rentoutus -harjoitusten avulla, hakeneet uusia liikeratoja ja tehneet erilaista voimistelua. Eveliina on käyttänyt myös manuaalista käsittelyä.

Tällä hetkellä sekä mieli että toimintakyky ovat minulla tilanteeseen nähden erittäin hyvät! Vasemmassa jalassa on yhä pientä rasituskipua, mutta muuten ei ole mitään kipuja. Vatsan alueella ei ole aivan samalaista pitoa kuin oli ennen, sillä vatsalihakset ovat leikattu useasti.

Arkielämääni nämä eivät kuitenkaan vaikuta juuri mitenkään ja olenkin pystynyt tekemään lähes kaikkea mitä ennen onnettomuuttakin. Olen esimerkiksi jälleen pystynyt pelaamaan jääkiekkoa ja onnettomuuden jälkeen olen aloittanut myös frisbeegolfin harrastamisen. Frisbeegolfia harrastaessani selkäni kipeytyy hieman johtuen vatsalihasten puuttuvasta pidosta. Näiden kipujen omatoimiseen helpottamiseen olen kuitenkin saanut Eveliinalta hyvät ohjeet.

Päivälleen kolme vuotta onnettomuuden jälkeen, eli 19.8.2019, olen aloittanut koulun OAMK:ssa ja suunnitelmissani on opiskella rakennusmestariksi.

Ari Korkiakoski