Fysioterapia auttoi työtapaturman aiheuttamaan vaivaan

Kymmenen vuotta sitten työskentelin puolustusvoimien ammattiupseerina ja minulle sattui työtapaturma. Tipuin maastokuorma-auton hytistä ranne edellä maahan ja ranne murtui. Kahden kuukauden sairausloman jälkeen sama ranne murtui uudelleen arktisen taistelun kurssilla.

Tapaturmien jälkeen en pystynyt välillä tekemään mitään missä ranne taipuu. Esimerkiksi auton oven aukaiseminen ja näppäimistön näpyttely ranne väärässä kulmassa saattoivat aiheuttaa kipua, ja välillä juomalasikaan ei meinannut pysyä kädessä. Joskus kipu säteili ranteesta olkapäähän asti ja oli sietämätön. Aktiivisena salitreenaajana jouduin käyttämään erilaisia kikkoja pystyäkseni tiettyihin liikkeisiin.

Kävin useissa eri lääkärikeskuksissa, joissa minulle määrättiin kipulääkereseptejä ja ehdotettiin leikkausta. Lääkärit arvioivat, että ranne tulee kuntoon leikkauksen jälkeen noin 50 % todennäköisyydellä.

Fysioterapiaan suosittelusta

Fysioterapiaa kohtaan olin hyvin skeptinen, mutta kevättalvella 2018 varasin suosituksesta ajan Oulunseudun Fysioterapian Tuiran toimipisteeseen. Ihmettelin, kun fysioterapeutti ei hoitanutkaan pelkkää rannetta, vaan alkoikin käsitellä kyynärvarttani. Hän kertoi minulle vaivan syyn olevan siellä. Käsittelyn jälkeen hän hoiti minua elektroterapialla ja kivut poistuivat. Seuraavana päivänä menin kuntosalille ja tein penkkipunnerrusta 120 kg:lla ilman mitään siteitä – enkä tuntenut lainkaan kipua.

Myöhemmin varasin fysioterapia-ajan Sirpa Erholle, sillä minulla alkoi ilmaantua paljon istumatyötä tekevälle tyypillisiä ongelmia. En esimerkiksi päässyt kunnolla kyykkyyn tai taivuttamaan käsiä lähelle päätäni, kun nostin kuntosalilla käsipainoja.

Tämän jälkeen olen käynyt Sirpalla hoidossa 2–4 kertaa kuukaudessa. Sirpa on hieronut lihaskalvojani (fascia) sekä antanut liikkuvuusharjoituksia ja itsehoito-ohjeita, joita olen noudattanut kurinalaisesti. Liikkuvuuteni on nyt huomattavasti parempi ja aionkin jatkaa käyntejä myös tulevaisuudessa. Lue lisää fysioterapiasta.

Juhani Matila