CRPS kipuoireyhtymä hallintaan fysioterapialla

Vuonna 2017 minulle sattui tapaturma, jossa liukastuin ja vasen ranteeni murtui. Kyseessä oli hyväasentoinen murtuma, jonka jälkeen käteni oli kuukauden kipsissä. Ranteeni kipuili, sillä uudisluu lähti rispaannuttamaan peukaloni jännettä. Tämän takia ranteeni leikattiin kesäkuussa 2017, jonka jälkeen tilanne paheni.

Leikkausarven seudulle ranteeseen ja kämmeneeni jäi sellainen kipu, että välillä hipaisukin teki kipeää ja jouduin käymään suihkussa muovipussi kädessä. Välillä siihen tuli jäätymisen tunnetta. En pystynyt nukkumaan kyljelläni, koska käsi puutui. Minulla tuli sellaisia kipukohtauksia, että en pystynyt toimimaan. Kerran kipukohtaus oli niin kova, että menetin tajuntani ja jouduin lähtemään ambulanssilla sairaalaan.

Lokakuussa 2017 minulla diagnosoitiin CRPS, eli monimuotoinen paikallinen kipuoireyhtymä. Siitä asti käynyt säännöllisesti kuntoutuksessa.

Syksyllä 2020 tulin hoitoon Oulunseudun Fysioterapiaan, jossa minua hoiti fysioterapeutti Sirpa Erho. Sirpa lähti liikkeelle siitä, että hän katsoi, pääsenkö kyykkyyn. En päässyt ja Sirpa huomasikin, että fascia- ja hermokudos on jumissa joka puolelta kehoa.

Sirpa lähti hoitamaan minua kokonaisvaltaisesti. Aikaisemmin minua ei oltu hoidettu esimerkiksi sähköllä ollenkaan, mutta Sirpa otti käyttöönsä kaikki fysioterapeutin työkalupakissa olevat keinot, kuten manuaaliset käsittelyt, sähköhoidon (elektroterapia), shockwaven (paineaaltohoito) sekä ultraäänihoidon.

Nyt noin 1,5 vuotta myöhemmin tilanteeni on melko stabiili. Kipulääkkeet ovat yhtä käytössäni, mutta kuntoutus on auttanut paljon. Nukkuminen on parantunut ja kivut helpottuneet, joten pystyn selviämään arjestani pienen lapsen kanssa. Myös työkykyni on säilynyt ja kyykkyyn meno onnistuu taas. Kipukohtaukset ovat poistuneet kokonaan.

Olen tyytyväinen saamaani hoitoon ja iloinen siitä, että pääsin suhteellisen nopeasti kuntoutuksen pariin.

Taina Jaakola